skip to Main Content

Cena za kvalitní copywriting: co je málo a co je moc?

Podívejme se pěkně zblízka na téma, které často hýbe copywriterským světem – kolik si účtovat za psaní. V článku shrneme rozdílný pohled klientů, kteří „copíkům“ zadávají práci. Prozkoumáme i druhou stranu mince, tedy částky, za které jsou copywriteři ochotni pracovat.

Možná jste copywriter v agentuře, možná freelancer, který si sám hledá zakázky. Třeba jste na druhé straně, tedy v roli člověka, který hledá kvalitního copywritera, který by mu pomohl v růstu. Ať už je to jakkoli, zkuste si odpovědět na následující otázky.

  • Co pro vás znamená kvalita?
  • Co je pro vás levné a co už drahé?
  • Zajímáte se jen o copywriting, nebo je vaším cílem zajistit celý proces tvorby textu – od návrhu přes realizaci až po finální korekturu a propagaci?

„Vždyť to máte za deset minut“ aneb vítejte v copywriterském pekle

Copywriter na volné noze většinou pro své klienty píše za určitou částku za normostranu (1 800 znaků s mezerami). Napsat jednu normostranu nesmyslů je nesmírně jednoduché, ale pokud má mít text informační hodnotu, dobře vypadat, zaujmout a přimět příjemce/čtenáře k akci, už to tak snadné není – a rozhodně to není otázka 10 minut. Každý, kdo tímto nebo velmi podobným časovým údajem argumentuje, zřejmě ještě nikdy nenapsal kvalitní text, a tedy nezjistil, jak náročné to je.

O to náročnější je sepsat text odbornějšího rázu, který má uspět nejen mezi laickou veřejností, ale i mezi profesionály. Čas strávený tvorbou textu se automaticky navyšuje o studium problematiky, což může být hodina, ale třeba i půl dne.

Drahé, nebo levné? Co člověk, to názor

Kvalitní copywriting si žádá adekvátní ocenění. Ale kolik to vlastně je? Jakou sumu si dobrý copywriter může vydělat za jednu normostranu nebo celou odvedenou práci pro klienta? Výši odměny určuje často klient zadávající práci, u agentur nebo některých copywriterů už je cena pevně daná, například za napsanou normostranu.

Uveďme si na příkladu, jak mohou dva odlišní klienti na ceny nahlížet:

  1. Jeden klient, kterým je třeba majitel e-shopu, stojí o profesionální služby copywritera či agentury za 100 tisíc korun. Standardně se jeho měsíční obraty pohybují v řádech několika desítek tisíc korun. Takto veliká investice je pro něj složitější.
  2. Druhý klient, který má milionové obraty, bude na částku 100 tisíc korun za profi copywriting pohlížet pozitivněji.

Jak se pracuje pod cenou

Absolutní začátečníci často napíšou normostranu za pár desítek korun, z čehož mohou mít ve finále rozporuplné pocity nejen zkušenější psavci, ale i samotní klienti. Zapůsobit můžete jako:

  • student, který něco napíše a bude doufat, že dostane zaplaceno,
  • „pisálek“, který v sobě nemá špetku originality, a tak si řekne málo.

Když se strany otočí a zadavatel nabídne za normostranu pár desítek korun, překvapí to snad každého, kdo má s psaním marketingových textů zkušenosti. Klient, který nedokáže ocenit práci copywritera, může zapůsobit jako:

  • člověk, který nedokáže ocenit kvalitní práci,
  • zadavatel poptávky, který si neuvědomuje, že tímto způsobem by si autor textu nevydělal ani na pojištění.

Když zadavatel platí málo

Vraťme se ke studentovi, případně ke copywriterovi, který začíná. Nějak prostě začít musí, potřebuje praxi, musí se vypsat a získat reference. I takový člověk vám může za 100 Kč napsat text, který čtenáři nadšeně zhltnou. Budete s ním spokojeni.

Jenže – jak takového člověka najdete? Než nastuduje téma a napíše, co potřebujete, uplyne hodina, ne-li víc. Kdo je ochoten vyměnit hodinu času za takový malý peníz? A jaká je šance, že vážně najdete někoho, kdo chce psát a jeho nevýhodou je jen to, že nemůže zaujmout bohatými zkušenostmi? Tady jdete do rizika. Za stokorunu totiž můžete také narazit na někoho, kdo tu potřebnou normostranu naklepe za 10 minut, nepřečte ji po sobě a na vaše připomínky se vykašle. Toto jako zadavatel zakázky copywriterovi opravdu promyslete!

Copywriteři, jejichž jména zní

V českém copywritingu najdeme několik osob, jejichž jména jsou všem profesionálům v oboru notoricky známá. A jejich sazba za normostranu obvykle začíná na tisícikoruně, protože dobře vědí, co je čeká. Že nejde jen o to sednout si k počítači a psát, ale že jde o komunikaci s klientem, o poznání klienta, o analýzu jeho dosavadních textů, o promyšlení toho, co by mu nejvíce pomohlo, o nastudování materiálů. A nakonec o sepsání textu, který bude nabitý informacemi a okouzlí svou formou.

Podívejme se, od čeho se odvíjí cena za copywriting:

  • od počtu stran, které je potřeba sepsat (alespoň po prvním odhadu),
  • od oboru a tématu (čím je copywriterovi bližší, tím méně času mu zabere jeho nastudování),
  • od času, který copywriter na text má – za expres služby se připlácí,
  • navíc v průběhu práce mohou vyvstat další a další faktory ovlivňující konečnou cenu.

Agentury účtují víc, ale starají se komplexně

Zvažujete, jestli zvolit jednotlivce, nebo navázat spolupráci s agenturou? Žádný text, byť sebelepší, vám nepřinese úspěch, pokud nevíte, jak s ním naložit a jak z něj vytěžit maximum. Vězte ale, že toto vědí marketingové agentury, které nabízejí širší okruh služeb. U agentury tak budete mít k dispozici pro psaní atraktivních textů nejen copywritera, ale i další experty. Díky synergickému efektu, kdy na jedné věci efektivně spolupracuje celý tým, máte šanci dosáhnout lepšího výsledku. Nejčastěji vám budou k dispozici následující odborníci:

  • SEO specialista – moc dobře ví, jak pracovat s klíčovými slovy, aby vás dostal na první příčky ve vyhledávačích,
  • copywriter – vládne slovem, ví, jak cílit na potenciální zákazníky, aby v nich vzbudil zájem o vaši značku, vaše produkty i služby,
  • korektor – postará se o bezchybnost textů, které vás budou reprezentovat,
  • projektový manažer – plně se ponoří do vašeho projektu nebo vytvoří nový tak, aby vás zviditelnil,
  • grafik – podstatný článek, pokud se chcete reprezentovat kvalitními newslettery, originálním webem nebo chcete cílit na své zákazníky třeba prostřednictvím zajímavého e-booku.

Je pro vás čas vzácností a rádi se věnujete svým koníčkům, rodině, přátelům? Agentura vám ušetří drahocenný čas tím, že od vás převezme i organizaci celého projektu přesně podle vaší domluvy. Odpadnout vám může třeba starost o nahrávání aktuálních článků na web, správa sociálních sítí nebo například e-mailing.

Agentury zajistí, aby vaše texty byly nejen přínosné a čtivé, ale také aby byly na internetu vidět a aby upoutaly pozornost v pozitivním slova smyslu. Není proto divu, že se ceny za normostranu mohou vyšplhat i na tisíce korun. Za tu cenu však budete mít jistotu, že vzniklé texty nezapadnou mezi miliony ostatních. Na druhou stranu tomu tak není u všech agentur – některé poskytují jen samotný copywriting, cena je tedy nižší, ale výsledek je stejný jako u copywriterů-freelancerů. Nezajistí vám, že se vaše texty neztratí kdesi v „matrixu“.

Levný copywriting nemusí znamenat úsporu

Drahý copywriting nemusí být automaticky lepší než ten levnější. Stejně tak vás může mile překvapit začínající copywriter oproti tomu, který je v marketingu roky.

Kvalita textů se přesto do jisté míry odráží v tom, jakou odměnu copywriterovi nabídnete, respektive jakého copywritera si vyberete. Kvalitní text může vzniknout i za pakatel, ale šance, že najdete schopného copywritera, který bude dělat rozsáhlé odborné rešerše, aby ve finále dostal pár desítek korun, není největší.

Texty od copywriterů na volné noze nebo od agentur, které nabízejí copywriting samotný, mohou být úžasné, skvělé a bezkonkurenční, ale musíte se sami postarat o to, aby byl text vidět.

O textech, které vznikají v agenturách a za které si tyto agentury podle mnohých říkají hříšné peníze, lze uvažovat jako o investici do budoucnosti. Zaplatíte i několikrát více než u copywriterů na volné noze. Na druhou stranu ale bude o vaše texty postaráno od promyšlení tématu až po propagaci, zviditelnění na internetu a tvorbu zpětných odkazů.

Ve finále tedy záleží na vás, zda preferujete levnou, avšak krátkodobou investici do textů, nebo si připlatíte za investici na několik let. Tak či tak vám přejeme při výběru copywritera šťastnou ruku!

K tomuto tématu je třeba podotknout, že právě s onou šťastnou rukou se vám může podařit najít copywritera na volné noze, který zastane práci i v jiných specializacích. To je velké plus.

Článek byl aktualizován Lenkou Pavlíkovou 26. září 2019.

Sdílejte:

Copywriterka a správkyně sociálních sítí Včeliště.cz, absolventka dvou oborů Technické univerzity v Liberci, básnířka. Vášnivá lyžařka, milovnice psů a času stráveného za volantem i za klávesnicí.

4 komentářů k zobrazení

  1. Podnětný text. Sám se zabývám nejen psaním textů, ale i jejich publikováním a propagací, provozuji síť blogů a sám vím, kolik času zabere napsání dobrého textu na téma, které neznám.Proto radši zadám text někomu, kdo mu rozumí a mne zůstává ta druhá část práce.

  2. Podnětný text. Sám se zabývám nejen psaním textů, ale i jejich publikováním a propagací, provozuji síť blogů a sám vím, kolik času zabere napsání dobrého textu na téma, které neznám.Proto radši zadám text někomu, kdo mu rozumí a mne zůstává ta druhá část práce.

  3. Dobrý den, máte v článku drobnou chybičku:
    „O textech, které vznikají agenturách a za které si agentury podle mnohých říkají hříšné peníze, lze uvažovat jako o investici do budoucnosti. “

    Někam se Vám zatoulala předložka v za slovem vznikají.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top