skip to Main Content
pracovní plocha

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos: Rady a tipy, jak si vytvořit kreativní prostředí pro práci

Jak vypadá váš pracovní stůl? Štosy pečlivě srovnaných papírů? Šanony poskládané podle abecedy a kalendář oblepený papírky, které ihned po splnění úkolu přesouváte do prázdného odpadkového koše? Nebo se naopak deska pracovního stolu prohýbá pod nánosem prázdných euro složek, papírů ledabyle naházených na kupkách a kalendář vlastně vůbec nemáte? Říká se, že „pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos.“ Souhlasíte? Dnešní řádky budou věnovány inspirativnímu pracovnímu prostředí, ve kterém budete podávat maximální výkony! Pojďme na to!

Extrovert i vs. introverti: Souboj dvou velikánů

O extrovertech se obecně traduje, že jednou z věcí, kterou nesnáší je puntičkářství. Tužky seřazené podle velikosti nebo barvy či lepicí papírky pro zaznamenávání důležitých úkolů na jejich pracovním stole nehledejte. Připravte se na prázdné hrnky od kávy, PET lahve válející se pod nohama a plechovky nedopitých energeťáků. Extroverti se zaměřují na mnohem důležitější věci, mezi které patří například slíbené pivo s partou přátel po práci nebo dokončení revize dokumentu, kterou tak dlouho odkládali. Ve své podstatě jsou to nenapravitelní prokrastinátoři a takový „pracovní chaos“ (nebojme se jej nazvat nefalšovaným pracovním bo*delem) jim zkrátka vyhovuje. K akci je donutí až hořící termín a stres, který je pro ně zásadním hnacím motorem.

Naproti tomu introverti potřebují mít vše nalajnované do posledních detailů. Zasednout ke stolu extroverta by je pravděpodobně položilo na lopatky. Občas se může zdát, že to s chorobným úklidem malinko přehánějí, a extroverti se u nich na návštěvě necítí zrovna dvakrát ve své kůži. Na druhou stranu jistá dávka organizovanosti a pečlivosti posouvá introverta k novým výzvám a úkolům a jeho tlak je i před deadlinem v normě. Precizně uklizený pracovní stůl, nástěnka plná důležitých údajů a připomínek, stejně jako kalendář, na kterém se na konci týdne neobjevuje ani jeden barevný papírek – i to patří mezi typické znaky introverta.

post it papírky

Na předsudky se vykašlete

Jestliže se ve výše popsaných charakteristikách nepoznáváte a přesto, že jste introvertem, se na vašem pracovním stole „nedá hnout“, nebo naopak jako extroverti milujete věci precizně seřazené do komínků, zapomeňte na předsudky a obecně uznávané typologie osobností a vyzkoušejte raději následující rady a tipy, které pomohou vaši kreativitu nastartovat na maximum!

11 rad, jak vytvořit kreativní prostředí pro práci

  1. Vyberte vhodný pracovní stůl: Výška desky stolu by měla být cca 75 cm pro průměrně vzrostlého uživatele, stůl ale může být i o něco vyšší, jen je vhodné si k němu pořídit výškově nastavitelnou židli.
  2. Nepodceňte výběr židle: Kancelářské židle by měly být ideálně nastavitelné a pohyblivé, ale přitom pevné. Pokud se u práce můžete houpat nebo lehce popojíždět, snadno si najdete polohu, která vám bude nejvíce vyhovovat.
  3. Pozor na výšku monitoru: Horní okraj monitoru by měl být ve výšce očí. Nebo by se v této výšce měl ideálně nacházet alespoň střed obrazovky.
  4. Zvolte správnou polohu: Při psaní na klávesnici mějte spuštěná ramena, lokty v tupém, maximálně pravém úhlu a uvolněná zápěstí.
  5. Jak si kdo ustele, ten si tak sedne: Nohy by měly být při práci pravém úhlu k tělu, 90° by měly svírat i v kolenou, měli byste je mít ale uvolněné. Zároveň by měly mít odpovídající podporu. Volně visící nohy se vám totiž za chvilku odkrví a nepříjemnému „mravenčení“ se nevyhnete.
  6. Nepodceňujte osvětlení: Ideální je přírodní světlo. Z umělých zářivek totiž může některé citlivější jedince rozbolet hlava.
  7. Nerozptylujte se: Neobklopujte se věcmi, které by vás mohly rozptylovat. Typickým příkladem budiž digitální fotorámeček, kde se obměňují jednotlivé fotky.
  8. Ukrajujte čas: Ať už vás k maximálnímu nasazení donutí hořící termín, nebo pokud nechcete u počítače trávit více času, než je nezbytně nutné, mějte hodiny stále na očích.
  9. Nezapomínejte na přestávky: Zhruba po půlhodině intenzivní činnosti náš mozek začíná „lapat po dechu“ a toužit po odpočinku. Dopřejte mu proto alespoň krátkou přestávku.
  10. Popusťte uzdu fantazii: Vytvořte kolem sebe kreativní prostor. Vyzdobte jej třeba ve firemních nebo ve svých oblíbených barvách.
  11. Využijte síly barev: Každá barva v sobě ukrývá jinou symboliku a při práci vám mohou jednotlivé kombinace přijít vhod:
  • Červená: Impulzivnost, optimismus, činorodost, vitalita
    Účinky: aktivizuje, zvyšuje krevní tlak i svalové napětí, zrychluje srdeční činnost a dýchání
  • Žlutá: Vynalézavost, kreativita; svěžest
    Účinky: Působí antidepresivně, opticky zvětšuje prostor
  • Modrá: Vyrovnanost, klid, přesnost
    Účinky: Nervózní člověk může být uklidňován zařízením a vymalováním bytu do modra
  • Šedá: Kompromisy, nenápadnost, adaptivnost
    Účinky: Může vyjadřovat snahu přizpůsobit se, zvyšuje soustředěnost
  • Bílá: Citlivost, smysl pro čistotu a pořádek, ctižádostivost, chlad
    Účinky: Působí příliš studeně, připomíná sterilní prostředí, odvádí pozornost

Nevažte své sebevědomí na kreativitu!

Kritiku ostatních berte s rezervou a nebojte se být kritičtí především sami k sobě. Na druhou stranu si však nedělejte těžkou hlavu z výzev, které nedopadly tak úplně podle vašich představ. Poučte se z případných chyb a berte je jako novou zkušenost, od které se odpíchnete při další práci. Mějte také na mysli, že kreativita nemá nic společného s vaší vnitřní hodnotou, která se odvíjí od mnoha různých faktorů. Pokud zkrátka označil klient výsledek vaší práce za málo kreativní, nic to nemění na tom, že v jiných oblastech můžete excelovat! Možná jste měli jen špatný den nebo s vaší kreativitou nepěkně zamávalo vnitřní rozpoložení. Pokud vás ale kritika stejně semele, koukněte, jak se s ní vypořádat.

Sdílejte:

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top