skip to Main Content
Velké srovnání nástrojů pro sdílení dokumentů.

Velké srovnání nástrojů pro sdílení dokumentů: který je pro vás ten pravý?

Aktualizováno 4. 8. 2022

Není to tak dávno, kdy jedinou možnost sdílení dokumentů představoval flash disk. Předtím se soubory ve velkém vypalovaly na CD. A ti nejzkušenější z nás pamatují dokonce i diskety. Dnes už používáme především cloud, díky kterému máme uložená data dostupná z jakéhokoliv počítače či mobilního zařízení. Je to rychlé, snadné a nesmírně efektivní. Virtuálních úložišť však existuje mnoho. Proto si představíme a porovnáme ta nejznámější.

Co je cloud?

Nejprve trocha povinné teorie, ať je každý od začátku v obraze. Cloud představuje virtuální disk, kam můžete – stejně jako na disk svého počítače – ukládat data. A k nim pak máte přístup z libovolného PC, telefonu či tabletu. Stačí se jen přihlásit do úložiště a zkontrolovat dokument na telefonu. Záležitost několika minut. 

Dokument zároveň mohou upravovat všichni členové, aniž by bylo nutné si průběžně posílat aktuální verze. Navíc veškeré změny si snadno dohledáte v samotném dokumentu, takže každý bude vědět, kdo a jak ho upravil.

Díky tomu cloud hojně využívají firmy jak pro interní potřeby, tak pro komunikaci se svými klienty. Z chování, zpětné vazby zákazníků i aktuální situace ve světě je zřejmé, že sdílení dokumentů na dálku bez potřeby fyzického kontaktu není jen trend, ale naprostá samozřejmost.

Otázka tedy nezní, zda používat virtuální úložiště, ale které zvolit.

Věříme, že na následujících řádcích najdete odpověď.

Jak vybrat správný cloud? 

To je, oč tu běží. Na trhu aktuálně najdete hned několik různých cloudů a každý z nich má svá specifika. Proto si je postupně představíme. K hodnocení využijeme nejdůležitější atributy, které vám pomůžou s výběrem virtuálního úložiště.

Jde o 3 hlavní charakteristiky:

1. Nabídka GB zdarma a cena za rozšíření

Přiznejme si to, o peníze jde vždy až v prvé řadě. A zdaleka ne každý potřebuje tolik prostoru, aby si musel kupovat rozšíření. Proto je potřeba vědět, na kolik by používání cloudu pro vaše účely vyšlo.

2. Funkce a uživatelská přívětivost

Dnes už se zcela běžně kontrolují pracovní záležitosti na telefonu, takže je pravděpodobné, že i vámi sdílené dokumenty si budou kolegové či zákazníci prohlížet nebo upravovat z mobilního zařízení. Dostatečná optimalizace, příjemný vzhled, rychlost a možnost úprav je tedy nezbytnou součástí kvalitního cloudu.

3. Bezpečnost

Nejcennější komodita nejsou peníze, ale informace. A je třeba si je náležitě hlídat. Stoprocentní jistotu samozřejmě nemáte nikdy, ale kvalitní šifrování dává naději, že vaše sdílené dokumenty budou pouze mezi vámi a těmi, kterým pošlete odkaz.

Srovnání nejznámějších cloudů

Tolik k úvodu. Přejděme už k samotnému hodnocení jednotlivých cloudů. 

Google Drive

Google drive neboli google disk je cloud od společnosti Google, který obdrží každý uživatel e-mailové schránky Gmail

+ 15 GB zdarma
+ za 45 Kč je možné rozšířit na 100 GB (měsíční platba)
+ za 225 Kč je možné rozšířit na 1 TB (měsíční platba)
+ používání ve skupině (pokud mají ostatní také Gmail)
+ podporuje český jazyk
+ je přístupný z mobilních zařízení 

nelze nastavit heslo pro přístup k datům 

OneDrive

OneDrive je specializované úložiště od společnosti Microsoft. Přístupné ho má každý vlastník e-mailu Outlook

+5 GB zdarma
+ za 50 Kč je možné rozšířit na 50 GB (měsíční platba)
+ za 110 Kč je možné rozšířit 1TB (měsíční platba)
+ pro firmy je možnost neomezené velikosti úložiště v hodnotě 220 Kč měsíčně
+ podporuje český jazyk
+ je přístupný z mobilních zařízení 

bohužel má nižší rychlost a odezvu pro práci v týmu

iCloud

iCloud je virtuální úložiště pro všechny fanoušky produktů s logem nakousnutého jablka. K jeho využívání není nutné vlastnit zařízení od Applu, stačí mít Apple ID. 

+ 5 GB zdarma
+ za 25 Kč je možné rozšířit na 50 GB (měsíční platba)
+ za 79 Kč je možné rozšířit na 200 GB (měsíční platba)
+ za 249 Kč je možné rozšířit na 2 TB (měsíční platba)
+ podpora českého jazyka 

+ je přístupný z mobilních zařízení 

nenabízí možnost kontroly pravopisu a nekomunikuje nejlépe při používání z jiných zařízení než od společnosti Apple 

Dropbox

Dropbox je jeden z nejstarších systémů cloudového úložiště. Dříve byl naprostou jedničkou na trhu, ale to už dávno neplatí. Dnes se sice stále drží, ovšem má silnou konkurenci, které z uctivé vzdálenosti kouká na záda. 

+ 2 GB zdarma
+ za 215 Kč je možné pořídit 1 TB (měsíční platba)
+ za 250 Kč je možné pořídit 2 TB (měsíční platba)
+ za 390 Kč je možné pořídit neomezenou datovou schránku (měsíční platba)
+ podpora českého jazyka
+ přístup z mobilních zařízení

nemá tak přehledné uživatelské prostředí 

Amazon Web Services 

Amazon Web Service je, jak už název napovídá, cloudová platforma firmy Jeffa Bezose. Pro získání tohoto typu úložiště se můžete podívat na následující návod

+ za 24 Kč je možné pořídit 5 GB (měsíční platba)
+ za 120 Kč je možné pořídit neomezenou velikost úložiště (měsíční platba)
+ podpora českého jazyka
+ přístup z mobilních zařízení 

zdarma nabízí pouze 12 měsíců používání (s 5 GB) a je nutno pořídit placenou verzi, jinak dojde ke smazání dat

Jde to i pomocí sdílených poznámek

Informace jdou předávat i prostřednictvím tzv. sdílených poznámek. Můžete je skvěle využít například jako nástroj pro rychlé seznámení se s projektem, což velmi usnadňuje proces předávání informací. 

I zde máte na výběr z více variant. 

Google Keep 

Google Keep funguje v podobě štítků, barevných post-it papírků. Povolená délka textu není nijak omezená, a dokonce můžete přidávat obrázky. Jiné soubory však nikoliv.

iCloud poznámky 

iCloud poznámky fungují na podobném principu jako Google Keep, ale jejich vzhled se spíš než post-it papírkům podobá poznámkovému bloku se záložkami. Můžete si vytvořit základní kategorie a v nich příslušné poznámky, do kterých lze přidat i další soubory. Tato služba je však dostupná pouze na zařízeních Apple.

Evernote

Evernote je komplexnější nástroj pro sdílení poznámek než oba předchozí. Poznámky totiž mohou mít podobu textu, obrázku, webové stránky, ale i mluveného slova. Můžete do nich přidávat souborů všech typů. Základní verze je zdarma, ale ta, která umožňuje práci v týmu, už nikoliv.

Je sdílení dokumentů bezpečné? 

Ano. 

Většina lidí využívá cloud na zálohování fotografií nebo videí, což je rozhodně bezpečnější varianta než fotografie uchovávat ve fyzické podobě či pouze na svých elektronických zařízeních. Ve virtuálním úložišti totiž nehrozí riziko fyzické krádeže ani znehodnocení.

Samozřejmě existuje teoretická možnost, že v případě jaderného útoku, zásahu meteoritu nebo jiné katastrofy mohou přestat fungovat veškerá datová centra provozovatele, ale tato varianta není příliš reálná. A nalijme si čistého vína – kdyby už náhodou nastala, pravděpodobně budete mít jiné starosti než kontrolovat, zda jsou vaše sdílené dokumenty na svém místě.

Jedinou reálnou hrozbu tak představují potenciální hackerské útoky, ovšem datová centra mají mnohonásobně vyšší zabezpečení než vaše elektronické zařízení. Proto se ani této možnosti nemusíte výrazně obávat. 

Suma sumárum

V poměru prostor/cena nejlépe vychází nástroj Amazon Web Service, který ovšem nabízí pouze omezené možnosti správy. Cenově je velmi příznivý i OneDrive. 1GB u něj v přepočtu vychází na 0,2 Kč a přináší již pokročilejší správu dokumentů i možnost práce v týmu. Třetí nejlevnější je Dropbox, kde vás 1 GB vyjde na 0,22 Kč. U Google Drive a iCloud sice každý gigabyte stojí o několik desetin koruny více, ale obě platformy jsou ideální pro práci v týmu. 

Máte nějaký jiný tip na dobré cloudové úložiště? Podělte se s námi v komentářích.

Sdílejte:

Vojta je vynikající copywriter s přesahem do SEO. Věnuje se také sociálním sítím.

4 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top