skip to Main Content
Díky storytellingu dočtou příjemci vaše e-maily až do konce.

Storytelling v e-mailech: začněte vyprávět příběhy, které vám zvýší tržby

Vyprávění příběhů v e-mailech změní jejich obsah k nepoznání. Celý e-mailing je pak atraktivnější pro čtenáře, a tím pádem přínosnější pro odesílatele. Jedině zprávy, které lidé přečtou celé, totiž přinášejí zisk. Víte, jak můžete i vy sami zapojit příběhy ve prospěch svého podnikání?

Abyste se mohli pustit do storytellingu (česky „vyprávění příběhu“) ve svých e-mailech, nemusíte hned mít velké literární nadání nebo být obklopeni širokým tvůrčím týmem. Někdy stačí trocha trpělivosti při psaní a znalost několika drobných triků. Pár zajímavých tipů na tvorbu dobrých příběhů se dočtete na následujících řádcích.

Proč storytelling?

Lidé mají od nátury příběhy rádi. Rádi si je čtou, a pokud váš e-mail začnete příběhem, snáze si získáte jejich pozornost. Není přitom rozhodující, jestli píšete prodejní e-mail nebo newsletter – vyprávění příběhu funguje pokaždé.

Správně napsaný příběh je takový, který čtenáře zaujme. Mnohem pravděpodobněji ho přiměje přečíst celý e-mail a provést požadovanou akci. A může to být třeba příběh o zákazníkovi s problémem, který vyřeší nějaké zboží nebo služba.

Jak tedy na storytelling, který prodává?

Pište neočekávaně

Pokud čtenář hned na začátku odhalí pointu, výrazně klesne šance, že celý e-mail dočte do konce. Proto volte taková témata a způsoby psaní, kdy „zápletku“ do poslední chvíle neprozradíte.

Nezapomeňte na „konflikt“

Lidé rádi čtou o neštěstí druhých nebo o různých neshodách. Stejně tak zabodujete popisem vlastního boje s něčím, čím se zrovna sami zabýváte nebo co se vám povedlo překonat. Nebojte se přiznat, že situace není vždy růžová a že vše má i své stinné stránky. Osobní a pravdivé příběhy jsou dalším zaručeným tahákem pozornosti.

  • 9 z 10 lidí má strach z hadů… Věděli jste, že…
  • Už se to stalo zase. Vytopili nám kanceláře. Ale nezoufáme, protože…

E-book Jak uspět při e-mail marketingu

Neplýtvejte svým časem a naučte se posílat e-maily tak, aby skutečně pomáhaly prodávat vaše produkty nebo služby.

Dobrý příběh začněte háčkem

„Krásný dobrý den,

píši vám, abych vám odvyprávěla svůj velmi napínavý příběh.“

Pokud na úvod svých e-mailů půjdete nějak takto, nejspíš je dočtou až do konce jen opravdu trpěliví příjemci. Storytelling je opravdu skvělým způsobem, jak si naklonit čtenáře. To rozhodující se ale vždy odehrává na začátku.

Všechny dobré příběhy začínají hezky od podlahy – hookem (česky „háček“). Hook otevírá e-mail v samém úvodu a okamžitě strhává pozornost. Probouzí ve čtenáři zvědavost a nastoluje otázku: „Co se bude dít teď?“ Toho nejlépe dosáhnete údernou, trefnou větou, která se zabývá šokující událostí, neuvěřitelným číslem nebo třeba setkáním se slavnou osobností.

Hook musí za každých okolností:

  • být neočekávaný,
  • nastínit konflikt,
  • nastolit více otázek než odpovědí.

Ne vždy je snadné takový tahák na čtenáře najít. Jakmile se vám to ale povede, dokážete zaujmout mnoho lidí a vaše e-maily spíše splní svůj účel.

Jak takový trefný háček najdete?

Dost možná už ve svých textech sami používáte věty, které by čtenáře přiměly dočíst e-mail se zatajeným dechem až do úplného konce. Jen jste možná dosud nevěděli, že jsou to ony hooky, a proto jste zcela nevyužili jejich potenciál. Krčí se pak někde uprostřed vaší zprávy s ne zrovna strhujícím úvodem.

Zkuste se nyní zaměřit na ta nejvýraznější sdělení ve své zprávě a ta čtenáři předložit hned na úvod. Účinným trikem je, když zkusíte dokončit větu: „Nikdy bych nevěřil, že je to možné, ale…“

V případě tohoto textu by to mohlo být třeba: „(Nikdy bych nevěřila, že je to možné, ale…) Díky hookům jsem se naučila psát e-maily, které čtenáři dočtou se zatajeným dechem až do úplného konce.“

Po takové úvodní větě bych nyní mohla navázat několika řádky o tom, jak se mi to povedlo. Pokud se moje zpráva dostane k lidem, kterým na jejich e-mailingu záleží, určitě hned tak číst nepřestanou.

Příběhy jsou důležité, ale…

Storytelling je jen jedno z mnoha tajemství úspěchu e-mailingu. Stáhněte si e-book Jak uspět při e-mail marketingu a dozvíte se další tipy, jak tuto formu propagace obrátit ve svůj prospěch. Neplýtvejte svým časem a naučte se posílat e-maily tak, aby skutečně pomáhaly prodávat vaše produkty nebo služby.

E-book Jak uspět při e-mail marketingu

Neplýtvejte svým časem a naučte se posílat e-maily tak, aby skutečně pomáhaly prodávat vaše produkty nebo služby.

Sdílejte:

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top