skip to Main Content

5 tipů, jak udržet soustředěnost během tvorby obsahu

Dnešní článek bych rád věnoval všem autorům, kteří jsou v obsahovém marketingu podle mého názoru nejvýznamnější složkou. Bez vás by kvalitní obsah nemohl vzniknout. Sám moc dobře vím, že tvorba obsahu není činnost snadná. Jsou to hodiny vysoce soustředěné práce, kdy dílo vzniká postupně – věta za větou. Ale ten pocit, že jsme po sobě něco zanechali a předali dál za to stojí. Nebo se pletu? Pojďme se v dnešním článku společně podívat na nástroje, které nám tvorbu obsahu usnadní.

Zkusme si na chvíli odpočinout od obsahového marketingu, SEO či dalších komplexnějších pojmů. Dnes se budeme zabývat jen tím, jak si usnadnit práci při tvorbě obsahu. Tipy, které vám sdělím můžete použít i pro vaší práci obecně, ale já je používám především pro psaní, protože píšu v poslední době často.

1) Technika Pomodoro

Technika Pomodoro je jednoduchá vychytávka pro lepší management vašeho pracovního času. Funguje to zcela jednoduše, ale účinek je úžasný. Vezmete si k pracovnímu místu kuchyňskou minutku, určíte si pracovní úkol a na minutce nastavíte 25 minut. 25 minut je doba po kterou každý člověk dokáže zůstat vysoce koncentrovaný na určitý úkol. Poté, co vám minutka zazvoní, si můžete dát krátkou 2 – 4 minutovou pauzu a vše začít od znova. Po čtvrtém opakování (100 minutách) si dejte pauzu delší – přibližně 15 minut.

Proč je tato „zázračná“ metoda tak populární? Je velice jednoduchá, může ji praktikovat každý a je osvědčená. Už od roku 1980 ji používají tisíce pracujících ke zvýšení efektivity v práci. Může za to její zakladatel Francesco Cirillo.

2) Technika Don’t Break the Chain

Druhá technika Don’t Break the Chain! je stejně známá jako Pomodoro, ale využijete ji spíše při psaní v horizontu delšího času. Ideální je pro ty, kteří píšou pravidelně. Její smysl spočívá v tom, že nesmíte přerušit „řetěz“. Buďto si můžete odškrtávat políčka v kalendáři nebo navštivte webovou stránku Don’t Break the Chain! a zaregistrujte se. Po registraci získáte přístup a můžete směle začít. Například si řekněte, že budete psát každý den 1 článek a toto dodržujte. Uvidíte, jakou vám udělá radost, když uvidíte celý měsíc propojený v jednom řetězu.

3) Pracovní prostředí – nerušte mě píšu

Klid pro psaní a oblíbené prostředí jsou významné složky, které podporují vaši vyšší schopnost koncentrace. Někdo preferuje spíše psaní u stolu, jinému se lépe píše v sedačce či v leže. Pokud s psaním teprve začínáte, tak můžete s polohou a lokací experimentovat. Sami tak brzy zjistíte, co vám nejvíce vyhovuje.

Než se pustíte do samotného psaní, tak vám vřele doporučuji si zkusit představit persony, kterým text píšete. Kromě nich byste určitě měli znát „tone of voice„. Během samotného psaní se pak budete lépe soustředit.

Omezte externí faktory rušení

Příjemné prostředí pro psaní je základ. Zároveň byste ale měli myslet i na omezení externích faktorů, které by vás mohly vyrušovat. Vypněte nebo ztlumte mobilní telefon. Zcela vypněte internetové stránky co nesouvisejí s textem. Neměli by vás rušit i další komunikátory typu Skype, Viber, Twitter nebo ICQ. Jaké další faktory by vás mohly v práci ještě vyrušovat?

  • Email
  • HootSuite, TweetDeck a Twitter
  • Mobilní telefon
  • Televize
  • Hudba (u někoho)
  • Fax
  • Děti, zvířata, rodina (zejména pracujete-li z domova)

4) Deadlines – dodržujte cíle

Vytvářejte si deadliny. Deadliny vám lépe pomůžou udržet koncentraci pro konkrétní úkoly týkající se psaní obsahu. I pokud žádný termín pro úkol nemáte, tak vám doporučuji termín zvolit.

Vytvářejte si cíle

5) Nezapomeňte se protáhnout nebo si zacvičit

To, že psaní není fyzicky příliš náročná činnost jste už asi zjistili. Problémem ale je, že díky dlouhodobému sezení u počítače vám ochabují svaly (břišní, krční, zádové). Proto byste je měli často protahovat a nejlépe pravidelně procvičovat. Díky lepší fyzické kondici pro vás bude snesitelnější i následné dlouhé vysedávání u počítače. Pěkný článek, který popisuje cvičení pro všechny, kteří pracují u počítače si můžete přečíst na blogu SEOPizza.cz

Kromě péče o fyzické zdraví byste měli procvičovat koncentraci vlastní mysli. Dobrým tipem je každodenní krátká  meditace. Meditovat můžete každý den po ránu. Zpočátku stačí 15 minut, ale když vydržíte, uvidíte po několika dnech/týdnech první výsledky v podobě čistší mysli a snadnější koncentrace.

Zdravá strava půl zdraví

Při psaní dodržujte pravidelné přestávky, pijte dostatek tekutin a jezte zdravou stravu. Vydatná snídaně je základem každého dobrého dne. Dodá vám dostatek energie na další konání. V průběhu dne jezte ovoce a pijte dostatek tekutin. Dehydratace je velký problém, proto opravdu nezapomínejte pít dostatek tekutin v průběhu dne.

10 copywriterských cvičení

Stáhněte si 10 copywriterských cvičení, která Vás posunou kupředu.

Sdílejte:

Konzultant Včeliště.cz se zaměřením na obsahové strategie, copywriting a SEO. Více o něm naleznete na Impleo.cz nebo sledujte jeho Twitter a Google+

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top