skip to Main Content

Které teambuildingové aktivity už jsme za 10 let ve Včelišti vyzkoušeli (a co nám daly)

Efektivní spolupráce a vzájemná tolerance. Jen díky tomu můžeme fungovat jako tým. Abychom se navzájem poznali a lépe se nám spolupracovalo, pravidelně se setkáváme. Teambuildingové aktivity zkrátka milujeme. A za deset let jsme toho ve Včelišti vyzkoušeli opravdu hodně.

Pro zábavu i silnější tým

Firemní teambuilding. To jsou aktivity, jejichž cílem je napomoci lepší komunikaci jednotlivých členů týmu. Nezáleží na tom, zda pracujete v malé, či velké firmě. Zkušení zaměstnavatelé totiž vědí, že atmosféra na pracovišti odráží i pracovní výkon zaměstnanců. A proto je tady teambuilding.

Jaké výhody nám teambuling ve Včelišti přináší?

  • Diskuze a zpětná vazba – společné úkoly a výzvy jsou ideální možností, jak se kolegové učí spolupracovat. Aktivní naslouchání a rozvíjení nápadů vedou ke zlepšení vztahů i vyšší produktivitě práce. 
  • Rozvoj nových dovedností – teambuildingové aktivity rozvíjejí mnoho dovedností. Ať už se jedná o leadership, kreativitu, či strategické myšlení, nikdy nevíte, jakou silnou stránku můžete u svého kolegy objevit. Nebo dokonce sami u sebe.
  • Snižuje stres a napětí – pracovní prostředí může být často stresující. Občas se stane, že se na člověka nakupí tolik úkolů, že neví, který řešit dřív. Pro řadu pracovníků znamená teambuilding odklon od každodenní rutiny, kdy alespoň na chvíli zapomenou na pracovní starosti a problémy vidí i z jiných úhlů. 
  • Posiluje vztahy – vzájemná důvěra je něco, co by na pracovišti nemělo chybět. Stmelení týmu je proto nenahraditelným zdrojem, díky kterému se v práci cítíme příjemně. Kolegy lépe poznáme i mimo pracovní prostředí a kdo ví, třeba vzniknou i nová přátelství. 
  • Podporuje kreativitu i inovace – říká se, že víc hlav víc ví. Přesně k tomu je teambuilding jako dělaný. Nejen že při aktivitách můžete odhalit problematické body, kterým je zapotřebí se věnovat, ale na povrch mohou vyplynout i nové nápady a inovace, které vaši firmu posunou o kus vpřed před konkurencí. A nezapomeňte, že dovednosti i spolupráce se nejlépe rozvíjejí mimo klasické pracovní prostředí. 

Víme, o čem mluvíme

Není divu, že teambuildingové aktivity jsou v dnešním pracovním prostředí stále populárnější. I ve Včelišti se pravidelně setkáváme. Pracujeme z různých koutů světa, a tak jsou pro nás podobné příležitosti jednou z mála možností, kdy se můžeme společně zasmát i mimo kameru při společných hovorech. A aby naše setkání nebylo o pouhém posezení u kávy, nebojíme se naplánovat i víkendy plné nejrůznějších aktivit.

Únikové hry 

Nic neprověří soudržnost týmu lépe než pořádná únikovka. Všichni jsme se ocitli tváří v tvář práci pod tlakem. Čekalo nás rychlé rozhodování a vzájemná tolerance. Nejednou nastala situace, kdy jsme se nemohli pohnout z místa. Pomohlo nám o tom mluvit nahlas. Sdělit si získané informace a navzájem se poslouchat. Díky spolupráci jsme nakonec veškeré záhady vyřešili. Byl to zážitek, na který budeme dlouho vzpomínat.

Teambuilding: únikovka
Věřte, že při této aktivitě se spolupráci zdaleka nevyhnete.

Testy osobnosti 

Nástroj, kterým lze odhalit různé aspekty osobnosti, jako je způsob myšlení, rozhodování nebo preference pracovního stylu. Všichni jsme si ze začátku mysleli, že nás nemůže nic překvapit. Opak byl pravdou. Uvědomili jsme si, že zatímco pro někoho je práce pod tlakem tím nejlepším motivátorem, někdo zase všechno dělá v předstihu. A je to naprosto v pořádku. Důležité je, že společně dovedeme dílo k nejlepšímu výsledku.

Teambuilding: testy osobnosti
I testy osobnosti o vás mohou prozradit něco, co jste si nechtěli připustit.

Deskové či společenské hry 

Klasika, která neomrzí. Aktivní naslouchání, sdílení informací a spolupráce je něco, co je důležité v osobním i pracovním životě. Společenské hry nás doprovází na každém srazu a s novinkami z herního světa pravidelně přichází hlavně zakladatel Včeliště Josef Řezníček: 

„Na každý sraz se snažím přivézt nějaké deskovky. V poslední době jsme si v týmu oblíbili hry TOP 10, karetní hru Milostný dopis nebo party hru DoDeLiDo. Takže jsme se nejen pobavili, ale vyzkoušeli i svůj odhad a strategii.“

Teambuilding:  deskovky
Při deskových hrách si odpočineme a zároveň trávíme čas společně.

Laser game 

Zábavná hra, která vyžaduje spolupráci a komunikaci. Čekalo nás důkladné promyšlení taktiky, aby se nám podařilo dosáhnout vítězství. Naplánovali jsme strategii a probojovali se až k úspěšnému konci. A co na laser game říká naše projektová manažerka Bára Žižková? 

„Jako zástupce týmu sportovně skeptických se mi do aktivity napřed nechtělo, ale celou akci jsem si moc užila. Při hře se nám hezky otočily standardní role, které máme v práci. Přestože to nebyl náš případ, věřím, že laser game dokáže i vhodně upustit případné negativní emoce v týmu.“

Teambuilding: laser game
Zábava a adrenalin? To je laser game.

Rukodělné práce

Vyrábění ubrousků, klíčenek nebo polepování ubrouskovou metodou. Fantazii se meze nekladou a rukodělné práce působí relaxačně. A nás ve Včelišti to opravdu baví. Přijdeme na jiné myšlenky, změníme rutinní činnost a vyrobené věci často použijeme do dárkových balíčků pro klienty. 

Procházka po okolí

Čerstvý vzduch a relaxace od každodenního pracovního prostředí je něco, co udělá dobře na duši každému z nás. Popovídáme si o pracovních věcech, sdílíme osobní zážitky. Občas si to uděláme také zábavnější, a to formou stopovačky a poznávání místa, ve kterém se nacházíme. Plníme úkoly, hledáme indicie a objevujeme krásy naší české přírody… Protože pokaždé se setkáváme na jiných místech. Možná, že jednou společně procestujeme celou Českou republiku.

Teambuilding: procházka
Z procházky můžete udělat i zábavnou stopovačku.

Soutěže a kvízy

Tato forma aktivit nabízí zábavný a interaktivní způsob, jak zapojit všechny členy týmu a podpořit vzájemnou spolupráci.

Na oslavě desátých narozenin naší firmy nás například čekal večerní kvíz zaměřený na všechny oblasti marketingu, historii nebo třeba ty nejvýznamnější představitele. Každý z nás tak měl příležitost uplatnit své silné stránky a zároveň jsme se obohatili o věci, které jsme nevěděli. 

„Bylo skvělé zahrát si staré dobré Riskuj. Šlo především o zábavu než o nějaké soutěžení. A hlavní cena pobavila ze všeho nejvíc,“ vzpomíná na slavnostní večer Katka Andrée, naše specialistka na obsah a strategie.

Pracovní část jakožto součást teambuildingu 

Na společných setkáních řešíme věci, které nás zajímají a jsou nám k užitku, například práce s novými nástroji. Zároveň se v takovém případě nabízí možnost otevřeného jednání a dořešení vzniklých situací na neutrální půdě a v přátelsky naladěné atmosféře. 

Teambuilding nemusí být pro každého to pravé ořechové 

Každý člověk je jedinečný a má odlišné zájmy. Co je pro jednoho člověka zábavným zážitkem, může být pro jiného nepříjemné a nezáživné. Stejně je to i s teambuildingovými aktivitami. Někteří lidé se jich rádi účastní, zatímco jiní se mohou cítit nepříjemně a snaží se jim vyhýbat. 

Ať už je účast velká, či malá, vždy se snažíme vymyslet různorodé aktivity, aby se každý mohl zúčastnit toho, co ho nejvíce oslovuje. Díky tomu vytváří teambuilding přidanou hodnotu a je nepostradatelnou součástí firemní kultury Včeliště. Nejen že se společně zasmějeme, ale každý z nás pozná minimálně jedno místo, kde předtím nebyl, nebo si vyzkouší aktivitu, do které by se sám nepustil.

Teambuilding: letiště
Byli jsme se proletět – jako pravé včelky.

Ať už se jedná o dobrodružné outdoorové aktivity, interaktivní indoorové hry, nebo virtuální propojení vzdálených týmů, teambuilding může být klíčovým nástrojem pro budování silného, soudržného a výkonného týmu. Ve Včelišti podobné aktivity jednoznačně doporučujeme.

Přidejte se k nám

Hledáte práci, ve které budete skutečně patřit do týmu, a máte chuť si občas společně vyrazit do jiných koutů Česka? Podívejte se na volné pracovní pozice.

Sdílejte:

Míša se věnuje především copywritingu a SEO. Historicky se do týmu dostala díky stáži a prošla si tak všemi oblastmi marketingu.

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top