skip to Main Content

5 nejzajímavějších prosincových infografik

Poslední měsíc roku 2014 byl, jako ostatně každý prosinec, ve znamení příprav na „nejkrásnější svátky roku“ – Vánoce. Na webech ceskeinfografiky.cz a nejinfografiky.cz jsme si vzali na mušku firemní vánoční večírky, s nimiž má jistě mnoho z nás nejednu zajímavou zkušenost, podívali jsme se na nejbližší velehory – Tatry nebo na 12 bezkonkurenčně nejošklivějších vánočních svetrů. Také jsme trochu otřásli mýtem o ladovských bílých Vánocích. Aby toho vánočního nebylo příliš, podívali jsme se ještě „do mozku freelancera„. Snad se vám dnešní dávka infografik bude líbit.

1. infografika – Vánoční večírky 2014

Jestlipak vám vaše firma připravila nějaký pěkný zábavný vánoční večírek? Někdy se historky z takového jednoho večera vyprávějí ještě hodně dlouho po Novém roce. Nemluvě o mnoha kompromitujících fotografiích, které poté zaplaví sociální sítě nezdrženlivých kolegů :-)

Young Heads se letos rozhodli místo pořádání vánočního večírku zjistit, jak a proč jsou oblíbené nebo neoblíbené mezi těmi nejdůležitějšími – jejich účastníky. Pomocí online dotazníku získali v období mezi 21. 11. a 6. 12. 2014 celkem 233 odpovědí a na jejich základě vznikla následující infografika.

Jistě nepřekvapí, že slovo, které si lidé nejčastěji asociují se slovním spojením “firemní vánoční večírek” je “alkohol“, následován “party” a “zábavou“. O to překvapivější je vysoké procento lidí, kteří by na večírek, kde by alkohol chyběl, přesto dorazili. Mě osobně nejvíc pobavily odpovědi na otázku po nejhorším firemním dárku. Ještě že v naší firmě se takové letos nevyskytly :-)

Šťastné a střízlivé!

vánoční večírky

 

 2. infografika – Tatry v číslech

Pokud se letos v zimě chystáte na hory, možná uvažujete i o Tatrách u našich východních sousedů. Kolik toho o těchto horách víte?

Dnešní infografika vám pomůže načerpat vědomosti o Tatranském národním parku, takže až si vyjedete na zasněžené pláně, budete moci naše bývalé spoluobčany oslnit nejedním zajímavým faktem o jejich velehorách.

Dozvíte se například, kdy byl TANAP založen, kolik jeskyň leží na jeho území nebo jakou má rozlohu. O tom, že znáte jméno nejvyšší hory Vysokých Tater nepochybuji, ale víte kolik měří? A víte, že v Tatrách najdete nejvýše položenou kavárnu ve střední Evropě? To už stojí za návštěvu, nejen v zimě!

vysoké tatry

 

3. infografika – 12 nejošklivějších vánočních svetrů

Vánoční dárky už máme asi všichni nakoupené. Mezi nejméně oblíbené balíčky (hlavně mezi dětmi) patří tzv. “měkké dárky” – tj. nejrůznější kousky oblečení, které dárcům připadají naprosto úchvatné, zatímco obdarovaní tiše doufají, že se jim podaří nechtěný dárek v obchodě vrátit. 

V zemi milionů možností, v USA, můžete najít nejrůznější více či méně obskurní e-shopy. A mezi nimi jeden, od kterého se nebudete moci odtrhnout a budete přemýšlet, jestli je to celé myšleno vážně a jsme svědky vzniku nové módní vlny, nebo je to prostě legrace. Web myuglychristmassweater.com připravil infografiku, v níž nám dává na výběr 12 těch skutečně nejošklivějších vánočních svetrů, jaké si dovedete představit. (Upřímně: z nabídky jejich webu muselo být velice těžké vybrat jen 12…).

V 80. letech se jim říkalo “konverzační svetry” (pamatujete na scénu z Deníku Bridget Jonesové?) a bláznivé vzory byly součástí garderób všech babiček a maminek. Ze scény odešly v 90. letech a většina z nich skončila na půdách a v bazarech. Teď se alevrátily s plnou parádou díky popularitě “hnusosvetrových” parties v USA. Jestlipak tahle americká móda dorazí i k nám? Možná příští Vánoce? :-)

vánoční svetry

 

4. infografika – Mýtus bílých Vánoc

Už od poloviny 19. století žijí Středoevropané v představě, že ke Štědrému dni patří sníh. Statistiky ale dokazují, že z hlediska pravděpodobnosti by se jednalo spíše o jeden z vánočních zázraků. Pojďme se podívat na infografiku s průměrnými teplotami za posledních více než 40 let.

Za mýtem o bílých Vánocích stojí Američané

Tvrdí to alespoň švýcarská klimatoložka Martine Rebetezová a odkazuje na první vánoční pohlednici z roku 1863. Jsou na ní dvě děti se psem v idylické zasněžené krajině. Karty s bílými muldami a Santa Clausem posílali američtí imigranti svým příbuzným do Evropy, a za polovinu 19. století se tak z bílých Vánoc stala součást marketingové strategie a všeobecného očekávání.

A u nás? Lada!

Kolem tří svátečních dnů na konci adventu dochází pravidelně k oteplení. Odborníci mu říkají vánoční obleva. Nedá se na ni stoprocentně spolehnout, stejně jako na jakýkoli jiný klimatický jev, ale minimálně posledních 200 let nad bílými závějemi o Štědrém dnu jednoznačně vede. “Vánoční obleva je v klimatologii zavedený termín a bohužel narušuje naše představy o romantických bílých Vánocích. Ta představa je mystifikující,” říká Petr Dvořák, mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu. A Josef Lada se svými idylickými obrázky tuto představu ještě posiluje.

A co globální oteplování?

V průběhu 20. století se postupně otepluje – v Čechách oproti roku 1890 zhruba o jeden stupeň Celsia. Na Prahu vyšly bílé Vánoce za posledních čtyřicet let devětkrát, vyhlídky na splněný adventní sen lidem logicky rostou s nadmořskou výškou, v níž pobývají. Každopádně historické tabulky dokládají, že vánoční obleva přichází v sedmi případech z deseti.

Letos jsme si na Štědrý den sníh opravdu opět neužili, nicméně hned o pár dní později se už bílými vločkami tiše padajícími k zemi kochat můžeme. Takže to s tou letošní zimou třeba ještě nebude tak zlé :-)

bílé vánoce

 

5. infografika – V mozku freelancera

Freelancerů, nebo chcete-li lidí na “volné noze”, přibývá ve všech vyspělých zemích, nejen díky rozvoji komunikačních technologií a sociálních sítí.

Freelancer je pro mnohé z nás vysněné povolání. Svůj denní rozvrh si přizpůsobujete aktuální situaci a množství práce, můžete pracovat odkudkoli a kdykoliVolná noha má ale i své nevýhody, třeba pokud nejste zrovna mistr time managementu nebo vám není cizí prokrastinace.

Pracovat doslova “z postele” také není úplně nejlepší způsob, jak zvýšit produktivitu. Kavárny jsou o něco lepší, ale internetové připojení je v nich zpravidla příliš pomalé na to, abyste mohli v klidu pracovat a nestresovat se maily, které zrovna nejdou odeslat. Dalším problémem může být pro někoho sociální izolace a nedostatek kontaktu s “živými” spolupracovníky. I to lze ale při dobré vůli a organizaci práce elegantně vyřešit, například sdílenými pracovními prostory, takzvanými coworkingy nebo huby, v nichž navíc často kromě příjemných vztahů s ostatními vznikají i ojedinělé projekty a pracovní týmy.

V dnešní infografice se podíváte do mozku freelancera – dozvíte se, z jakých důvodů lidé na volnou nohu odcházejí, s jakými problémy se mohou potýkat, kolik si vydělají a jak je práce uspokojuje.

Tak co, jdete do toho taky, nebo jste spokojení spíše v klasickém zaměstnání? 

freelancer

 

Pokud se vám dnešní porce infografik líbila, zkuste občas mrknout na náš profil na Facebooku nebo na Pinterestu. Vykročte do nového roku tou správnou nohou. Krásný leden!

Sdílejte:

Zakladatel projektu Včeliště. Pracuje na mnoha českých i zahraničních projektech, pro které zajišťuje optimalizaci pro vyhledávače.

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top