skip to Main Content

Kde hledají copywriteři inspiraci?

Inspirace neroste na stromech ani ji nemůžete koupit v sebelépe vybavené prodejně domácích potřeb. Jedno je však jisté – dříve nebo později zkrátka dojde. Co s tím? Kam pro její novou dávku? Problematika ztracené nebo nedostatečné inspirace není spojena pouze čistě s copywriterskou činností. Promítnout se může do všech oblastí, ve kterých je zapotřebí kreativní lidské činnosti.

Ať už se jedná o vymýšlení reklamních sloganů, efektivní marketing nebo třeba skládání básní či operních skladeb, jednou přijde období, kdy se dostaví pocit vyčerpání a méněcennosti. Inspirace je najednou ta tam a to bez předchozího varování, bez dobře rozpoznatelných příznaků. Jak takovou svízelnou situaci řešit a kde doplnit zásoby této magické „antihmoty“? To vám poradíme na následujících řádcích.

Noční můra copywritera – prázdný dokument!

Jen si to představte – deadline se pomalu, ale jistě blíží. Zadavatel čeká na své texty a vy místo jejich sepisování brouzdáte na internetu, rozhodli jste se uklidit celou pracovnu či kancelář nebo provádíte jiný veledůležitý úkol, který jednoduše nemůže vyčkat na pozdější dobu. Ne, opravdu netrpíte těžkou formou prokrastinace ani nejste líní či nezodpovědní. Jenom vám prostě chybí (ano, tušíte správně) inspirace! Jak začít? Jaká slova zvolit? Napsat první odstavec je na celé práci to nejtěžší. A tak místo sezení nad prázdným textovým dokumentem se jdete věnovat něčemu užitečnějšímu v naději, že se snad inspirace sama dostaví. Co tedy dělat a kam zajít, aby tomu tak skutečně bylo?

Odborné články a publikace

Brouzdejte na internetu a učte se od mistrů ve svém oboru. Nejen, že se dozvíte, jak by měl takový text správného copywritera vypadat, ale také se můžete vyvarovat častých chyb nebo zbytečných omylů, které by vaši práci úplně zhatily. Prostudování odborných i neodborných publikací není otázkou několika mála minut, proto tuto možnost vynechte, pokud se blíží datum a hodina odevzdání vaší práce. Dobře napsaná kniha však může nemalou měrou obohatit vaši slovní zásobu a dodat textům tolik potřebný šmrnc.

Vyčistěte pracovní prostředí

Inteligent prý zvládá chaos a nachází v něm inspiraci. Bohužel každý jedinec je jiný a co vyhovuje jednomu, to nemusí snést druhý. Pokud se na vašem pracovním stole objevují týden staré obaly od energetických nápojů, nepřeberné množství papírků od žvýkaček, několik prázdných hrnečků, skleniček a jiného použitého kuchyňského náčiní a inspirace nechce proudit, je nejvyšší čas na „debordelizaci“! Nejen, že při úklidu přijdete na jiné myšlenky, ale také můžete pod nánosem dokumentů a odpadků objevit nápad na originální článek či nepřehlédnutelný titulek.

 

Nápad

 

Vyrazte za zábavou, sportem nebo do přírody

Ať už je vaše kancelář nebo pracovní kout sebepohodlnější, čas od času je nutno jeho útroby opustit a začlenit se zpět do obyčejného života „tam venku“. Pokud vám to termín alespoň trochu dovoluje, zavřete prázdný dokument a vyrazte na dobrou večeři nebo vytáhněte kamaráda na ryby. Zkuste překonat svůj dosavadní cyklo rekord nebo vyrazte na nákupy a pátrejte po něčem, co by vám vykouzlilo úsměv na tváři. Vedle nešlápnete, ani pokud se ozvete dávnému příteli s nabídkou plodné diskuze u „jednoho dobře vychlazeného“. A když už jsme u těch restauračních zařízení – takový důkladný restart mozku jednou za čas ještě nikoho nezabil.

Nesledujte televizi, ale koukněte na film

Pokud jste propadli „trhákům“ ve formě rodinných pout, ordinací nebo jiných seriálů s vysokou informační hodnotou, soudit vás nebudeme. Pokud však tyto seriály sledujete proto, abyste v nich objevili špetku inspirace, hledíte špatným směrem. Místo nahlížení do vykonstruovaného života „úplně obyčejných rodin“ si pusťte spíše dobrou komedii, dokument nebo zaskočte na nejnovější filmový trhák. Ačkoli se to nezdá, nad krabicí s voňavým popcornem toho lze vymyslet opravdu hodně.

Dělejte si poznámky

Inspirace nás občas do čela uhodí doslova jako blesk z čistého nebe. Ať už jste tedy kdekoli, vždy byste u sebe měli mít chytrý telefon, tablet nebo kousek papíru a tužku. Své poznámky, nápady a inspirace na články si pečlivě zapisujte a schovávejte na horší doby, jako je třeba právě tato, kdy vám přijde každý nápad vhod.

Pozor na kávu a další stimulanty

Ačkoli má káva povzbuzující účinky, pokud po ní sáhnete ve chvíli, kdy máte v hlavě jednoduše vytunelováno, nečekejte, že se vám zde zázračně vyrojí nový nápad nebo konečně přijde tolik očekávaná inspirace. S bušením ve spáncích a srdcem, které svou tepovou frekvencí předčí i trénovaného běžce, toho příliš nevymyslíte. Stejně působí také energetické nápoje nebo speciální povzbuzující tablety, které sice navodí stav bdělosti, ale kreativní náladě příliš nepřidají.

Kde ještě hledat inspiraci?

  • V kruhu nejbližších přátel
  • Na rodinné oslavě
  • Na „na první pohled“ nezajímavé přednášce
  • V divadle, či muzeu
  • Na koncertu oblíbené kapely
  • Na bobové dráze nebo při jiném adrenalinovém zážitku
  • Ve fitness centru
  • V solné jeskyni, vířivce a při dalších relaxačních procedurách
  • U sestry/bratra apod., který aktuálně řeší příchod prvního potomka do rodiny
  • Nebo kdekoli jinde, kde můžete nechat svou mysl volně plynout

 

Nápady

 

Poslední rada na závěr – pište pro sebe, ne pro ostatní

Nekomplikujte si zbytečně práci. Pokud vás opravdu nic nenapadá, pište, cokoli vám přijde na jazyk. Vytvořte nesmyslný článek, který bude vypadat na první pohled nepoužitelně, ale pomůže vám odstranit mantinely a myšlenkové bariéry. Plácejte páté přes deváté, „vypište“ se ze své aktuální nálady a bezútěšné situace – nebojte si postěžovat. A možná, že po dokončení tohoto „ozdravného textu“ vás napadne, jak jej upravit nebo se inspirace konečně dostaví.

A když už si nebudete vědět s propagačními, reklamními nebo jinými texty opravdu rady, obraťte se na naše profesionální copywritery, kteří mají dostatek inspirace v kteroukoli denní či noční hodinu.

A jak už pravil Salvador Dalí:

Inspiraci dostávám ve 4 hodiny ráno, když se jdu na WC vyčurat.“

10 copywriterských cvičení

Stáhněte si 10 copywriterských cvičení, která Vás posunou kupředu.

Sdílejte:

2 komentářů k zobrazení

  1. Dobrý článek, inspirativní. Mně když dojde inspirace, udělám dvě věci. Dobře se vyspím, páč unavený člověk opravdu nic nevymyslí, ani s hrnkem kafe. A vyjedu si na kole do krajiny. To opravdu člověku vyčistí hlavu. A pak najde inspiraci na články opravdu všude. Naposledy v tom, jako přišla pojišťovna k mému telefonnímu číslu, když pojistka je na jméno a rodné číslo syna? To opravdu posílají upomínky kdekomu? A hned bude další článek 😉

  2. Skvělý a pravdivý článek! Pokud se něco takového stane, tak u mě skvěle funguje pohyb na čerstvém vzduchu, ať už na kole, pěšky nebo běh a pak případně „dvojka“ skvělého vína a pak už se to zase píše jedna báseň. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top