skip to Main Content

Milujeme infografiky a léto aneb TOP 12 infografik posledních 6 měsíců

V první polovině letošního roku jsme pečlivě sledovali, co se kde na internetu šustne a pravidelně jsme pro vás schraňovali zajímavé a aktuální infografiky na svém Pinterestu. Ty nejlepší z nich pak pravidelně vycházely na stránkách České Infografiky a Nej Infografiky.

Tematickým letním článkem vám chceme představit to nejlepší, co se nám za poslední půlrok povedlo posbírat. Najdete v něm jak české, tak zahraniční infografiky, které vám pomohou s přípravou dovolené, doporučí, kam se vypravit a co tam vidět, či jak se v létě zabavit, pokud zůstáváte v Čechách. Každá z infografik je přínosná, ať už svojí informační hodnotou, precizním a originálním grafickým zpracováním, nebo tím, že vás zkrátka pobaví. Neváhejte a pusťte se tedy s námi do čtení – a hlavně prohlížení!

1. Plánujete dovolenou? Kam jet, aby vás nezruinovala?

Cenové mapy v článku znázorňují index spotřebitelských cen a index kupní síly v evropských zemích, vztažené k poměrům České republiky. Představují dobré vodítko k tomu, aby si český cestovatel správně sestavil svůj prázdninový rozpočet.

index-spotřebitelských-cen

2. Příruční zavazadlo – co si do něj smíte sbalit?

Pokud jste si vybrali destinaci, do  které se během prázdnin hodláte vypravit letadlem, měli byste mít jasno v tom, co si smíte sbalit do příručního zavazadla, a co naopak patří zásadně jen do kufru odbaveného do zavazadlového prostoru. Následující infografika vám s tím pomůže.

co-do-letadla-infografika

 

3. Kam se vydat za ikonickými výtvarnými díly?

Řím? Londýn? Madrid? Oblíbené cestovatelské cíle, ať už na delší dovolenou, či pouze na skok, na prodloužený víkend. Víte ale, jaké umělecké skvosty ochraňují místní muzea a galerie výtvarných umění?

Greatest-art-ever-created-infografika

 

4. Nenechte se na dovolené urážet v cizích jazycích!

Nerozumíte místním? už z intonace hlasu a gest byste asi poznali, kdyby si na vás jako na nebohého cizince otevřeli ústa, znát ale něco navíc z jejich řeči nikdy neuškodí… Infografika navíc představuje i takové urážlivé slovní obraty v různých světových jazycích, které vás zaručeně rozesmějí!

infographics-bizarre-insults

 

5. Jak stolovat v cizích zemích?

Předchozí tipy byly spíš pro pobavení, rozhodně vás nenabádáme k tomu, abyste nadávky v cizině sami aktivně používali! Co naopak neuškodí, je trochu si před výjezdem zopakovat etiketu… A pozor! Jiný kraj, jiný mrav, tak ať vás něco nepřekvapí – ani u stolu.

dining-etiquette-around-the-world_infografika

6. Průvodce světovými kuchyněmi

A víte vůbec, co ve své dovolenkové destinaci na talíři můžete najít? Graficky zajímavá a pestrobarevná infografika vám napoví…

světové-kuchyně-infografika

7. Čechy – houbařský ráj

Pokud zůstáváte doma a řadíte se k chalupářům či chatařům, zajisté se vypravíte na houby – jak ale tyto lesní úlovky připravit, aby chutnaly co nejlépe?

houby-infografika

8. Co dělá burger dobrým burgerem?

Houby jsou maso chudých. Ačkoliv i grilovaný klobouk houby portobello může být vegetariánskou alternativou k čím dál oblíbenějším hamburgerům pro masožrouty, z ničeho neuděláte tak skvělý burger jako z dobrého hovězího. Jak má takové maso vypadat? Infografika zná recept na nejlepší grilovačku tohoto léta!

burger_infografika - maso

9. Když může být kohoutková, zapomeňte na kupovanou v lahvích

Pokud zrovna necestujete po zemích, ve které by se vám neopatrnost ohledně toho, co konzumujete, nemusela ze zdravotního hlediska vyplatit, zapomeňte na balenou vodu. Na paměti naopak mějte naši planetu a také svoji peněženku; pití kohoutkové vody (z ověřených vodních zdrojů) je ekologické i ekonomické.

balená-voda-infografika

10. Nech brouka žít… a včely a vosy také

Ať jste, jde jste, slétnou se vám na drink či na plátek melounu, do kterého se zrovna chcete pustit… Vos a včel je všude dost, zabíjet je ale rozhodně není na místě. Oba druhy jsou svým způsobem užitečné. Jak? To sděluje následující infografika. Ta navíc obsahuje i řadu zajímavých faktů ze života těchto pozoruhodných pruhovaných živočichů.

včely-a-vosy-infografika

11. Děti a internet

Visí vaše děti pořád na internetu? Alespoň v létě by si mohly najít jinou zábavu, co říkáte? Pokud jim pravidelnou dávku dat nedokážete odepřít ani o prázdninách, ujistěte se alespoň, že jsou dostatečně poučeny o kybernetické bezpečnosti. Infografika pod článkem se věnuje dětským uživatelům internetu a tomu, jak na online aktivity svých dětí nahlížejí dospěláci. Letošní data v infografice shrnutá vysoké úrovni bezpečnosti českých domácností příliš nenasvědčují… A chytit za nos by se měli i rodiče, kteří by měli jít svým ratolestem příkladem.

Infografika-UPC_Deti-ocima-rodicu

12. Knihy, které zvládnete za jednu cestu autem nebo letadlem

Ať už strávíte letošní léto jakkoliv, určitě vám přijde vhod infografika s 24 tipy na knihy, které zvládnete přečíst do jedné hodiny. Pokud takovou knihovničku světových klasik i současných bestsellerů budete mít s sebou v elektronické čtečce knih, můžete si četbou krátit dlouhou chvíli například v čekárnách na nádražích nebo na letištích. Knihy „pod jednu hodinu“ se stanou vašimi skvělými společníky na plážích i koupalištích, v kavárničkách, parcích, no prostě všude, kam se letos v létě vydáte.

knihy-do-hodiny-infografika

Sdílejte:

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top